Manun kotisivut - Tukholmassa toukokuussa 2009

Tukholmassa toukokuussa 2009


Kuten jo lupailimme edellisessä Tukholman matkakertomuksessa, palasimme tutustumaan vanhaan kaupunkiin. Edullinen hintakin (29 e) houkutti lähtemään. Ystävämme Satu tuli moikkaamaan meitä Katajanokalle odotellessamme laivan lähtöä. Taustalla on Matkapoikien kulkupeli, jolla saavuimme Itä-Suomesta satamaan. Kyseessä oli Savot -lehden lukijamatka: Päivä Tukholmassa -risteily 25.-27.5.2009 Viking Mariellalla.

Hyttimme oli viidennellä kannella, todella hyvällä paikalla; vain parit portaat kiivettävänä kannelle. Huomatkaa Heinin pitelemä Vauhtihirmu!

"Pakolliset" Helsingin jättämiskuvat.

Yksityiskohta Suomenlinnasta.

Aavoilla tuulee...

Tukholman saaristoa...

Joku ruotsalainen oli nostanut jääkiekkohallin katolle pienen punaisen tuvan. Linkki aiheeseen

Matkapoikien bussit olivat mukana Tukholmassa. Osa matkalaisista lähti kohti Siclan ostoskeskusta. Me hyppäsimme pois keskustaan menevästä kyydistä kuninkaanlinnan kohdalla.

Taustalla näkyy mm. Nationalmuseum, kansallismuseo. Olisikohan siinä ainesta seuraavan reissun käyntikohteeksi, kun nyt ei aika riittänyt kaikkeen? Käsi ylös, kuka on käynyt siellä?

Kirjakauppa nimeltä "Sweden Book Shop", osoitteessa Slottsbacken 10. Heini kyseli Jenny Nyströmin tai Carl Larssonin nostalgisia jouluaiheisia julisteita (ne kuuluivat mummolan jouluun), mutta tarjolla oli vain palapelejä. Pettymykseksemme nekään eivät olleet jouluaiheisia.

Tutustuimme Kuninkaanlinnan pieneen ja kuumaan matkamuistomyymälään, jossa tavara oli yläkanttiin hinnoiteltua. Ostin kuitenkin kaksi ruotsinkielistä kirjaa (toinen kertoo kuninkaanlinnan sisustuksesta ja toinen kuninkaallisista kihlauksista), T-paidan ja kruununmallisen piparkakkumuotin.

Suurkirkon (Storkyrkan) lipunmyynnissä oli oikein iloinen mies tiskillä! Suurkirkossa on joka tiistai klo 11 opastus, jonka aikana perehdytään tämän 1200-luvulla rakennetun kirkon sisätiloista löytyviin aarteisiin. Suosittelemme ruotsinkielistä esittelykierrosta! ;)

Kirkot ovat yleensä hämäriä paikkoja, eikä tämä Suurkirkkokaan tee poikkeusta. Lisäksi kun salaman käyttö on kiellettyä, niin ccd-kennollisella kamerallamme saa ilman jalustaa melko kohisevia kuvia. Muutenkin matkan kuvat ovat Heinin uuden kameran käytön opetteluotoksia... Nämä kuvat esittävät teosta nimeltä "Den yttersta domen", joka on viimeistä tuomiota havainnollistava valtava maalaus suurkirkon seinällä. Vuodelta 1696 olevan työn pinta-ala on 35 neliötä. Sen on maalannut David Klöcker von Ehrenstrahl. Linkki Canon PS SX10 arvosteluunHopea-alttari (Silveraltaret) vuodelta 1652 on Suurkirkon arvokkaimpia aarteita. Se on eebenpuuta ja hopeaa (joitakin osia on kullattu). Keskiosa on valmistettu Saksassa. Ovet ovat Tukholmasta. Paastonaikana hopeaesineet peitetään kaapin kätköihin, ei makeaa mahan täydeltä! :P

Kuninkaantuolit (Kungsstolarna) saatiin suurkirkkoon vuonna 1686. Niissä istuvat Ruotsin kuningas ja kuningatar virallisissa juhlissa suurkirkossa. Kruununprinsessa Victorian ja Daniel Westlingin häät on määrä pitää 19.6.2010 juuri tässä kirkossa. Koska kutsut hukkuivat postiin, päätimme käydä tarkastamassa paikan soveltuvuuden tähän tarkoitukseen jo ennakkoon.

Suurkirkon katon koristelua. Kirkon kaikki yksityiskohdat on tarkoitus putsata perusteellisesti ennen kuninkaallisia häitä. Joitakin osia kirkosta ei ole puhdistettu viiteenkymmeneen vuoteen, joten nyt tarvittaisiin kipeästi Sol-siivouspalvelun apua!

Pyhä Yrjänä ja lohikäärme (S:t Göran och Draken) on Suurkirkosta löytyvä, Pohjois-Euroopan arvokkaimpiin taide-esineisiin kuuluva keskiaikainen tammiveistos vuodelta 1494. Veistoksen tekijä on Bernt Notke, jolta kului urakkaan kuusi vuotta.

Lasimaalaukset suurkirkossa esittävät Olaus Petriä ja Pyhää Sigfridiä. Tekotaiteellista nykytaidetta pitää tunkea joka paikkaan...

Ruokaa maksamassa Café Sten Sturen kellarissa (mainio ruokapaikka aivan suurkirkon vieressä, osoitteessa Trångsund 10). Ravintolan kellariin emme jääneet aterioimaan, vaan suuntasimme kohti aurinkoista terassia. Paikalla on kiintoisa historia, sillä Johan Ankarström istui täällä vangittuna Kustaa III:n murhan jälkeen. 1300-luvulta peräisin olevan ravintolakellarin rappusissa kannattaa olla tarkkana.
Ruotsalaiset lihapallot maistuivat lähinnä jauholle...

Tarjosimme kameraamme kuninkaanlinnan vahtimestarille säilöön, ettei vain tulisi otettua salakuvia, mutta hän ei huolinut sitä...

Posliinineito...

Juhlahuoneistoa käytetään nykyään kuninkaan ja kuningattaren vastaanotoilla. Hallituksen istuntosali (kuvassa oikealla) oli alunperin Kustaa III:n ruokasali. Huoneen kiinteä sisustus on peräisin pääasiassa 1800-luvulta. Huoneessa pidetään tarvittaessa tiedotustilaisuuksia. Suurin kattokruunu oli niin massiivinen, että pelkäsin sen putoavan.
Kaarle XI:n galleria kuninkaanlinnassa. Täällä järjestetään Nobel-palkinnonsaajien juhlallisuudet sen jälkeen, kun palkinnot on jaettu Tukholman konserttitalolla. Huoneen keskelle katetaan tuolloin pitkä, herkkuja notkuva ruokapöytä. Huone on säilynyt muuttumattomana 1690-luvulta lähtien. Sisäkaton koristelu on ranskalaisten taiteilijoiden käsialaa.

Meripihka-aarre...

Uskottava puolustus, ja sillee...

Kerrankin Manu on päässyt kuvaan, tässä kuninkaanlinnan edustalla. Yleensähän meidän matkakuvat ovat tyyliin "Heini edestä, Heini takaa"...Vompatti kapeiden kujien...

Kerrankin kuvattuna näin päin! Tämä valokuvaaja ottaa työkseen kuvia kaikista laivamatkustajista, kun nämä astuvat laivaan. Miksi, tiedä sitä en?

Pelastusveneen testaus oli suosittu ohjelmanumero paluumatkalla!

Meidän lautallamme ei ollut ihan yhtä jäätävä tunnelma, kuin kuvassa näkyvällä Silja Linen aluksella. Pääsimme keskustelemaan mm. erään 90-vuotiaan punkaharjulaisen pariskunnan kanssa, jotka olivat aikoinaan tunteneet Manun Hilja-mummon. Heillä oli monta mielenkiintoista tarinaa kerrottavanaan.

On ilahduttavaa nähdä, että vanhan Mariellankin (rakennettu 1985) tiloista pidetään vielä näin hyvää huolta! Ahkerat ja ilmeisen karaistuneet maalaripojat (hihattomissa T-paidoissa avomerellä) hioivat ensin vanhaa maalia pois ja maalasivat pinnat sitten uudestaan iloisen keltaisella.

Seuraavalla Tukholman reissullamme aiomme tutustua Nationalmuseumiin!Linkkejä:

Ruotsin kuninkaan ikiomat kotisivut
Kuninkaallisten häiden suunnittelua voi seurata täällä
Tukholman Suurkirkko (Storkyrkan)
Gamla Stan
Viking Line
Matkapojat
Tukholmaopas matkailutietouteen, hotelleihin ja karttoihin
Ruotsin matkailun virallinen verkkosivusto
Tukholman matkailusivut englanniksi


Takaisin