Manun kotisivut - Siikalahdella syksyllä 2004

Siikalahdella syksyllä 2004


Eräänä syksyisenä viikonlopun päivänä teimme äitini Kirstin ja siskoni Johannan kanssa ostosmatkan Parikkalaan, josta palatessa piipahdimme Kirstin kotitilalla. Koska tila sijaitsee kuuluisan linturuovikon, Siikalahden, rannalla tiesin, että kameralle taltioitavaa riittäisi. Huomasinkin varsin pian, että 32 Mt:n muistikortti on hyvin rajallinen, ja epäonnistuneiden otosten karsinta kameran pienellä näytöllä on varsin hankalaa. Vaikka olikin jo syksyä ilmassa, oli puissa yhä vihreät lehdet, ja aurinkokin vilahteli pilvien lomasta.

Joutsenten lähelle pääsemistä helpotti huomattavasti Siikalahden uusi, yleisessä käytössä oleva piilokoju, ja kojulle johtavien pitkospuiden taitava naamiointi. Pitkospuiden vieressä kulkee molemmin puolin parimetrinen pajuaita, jonka suojissa on helppo liikkua lintujen huomaamatta.

VÄLIVÄLI

Äitini kotitilalla on lampaita ja nautoja. Ne ovat "maisemointityössä" Siikalahdella, taistellen sen rantojen pusikoitumista vastaan. Linkki Metsähallituksen Siikalahden umpeenkasvamisen hidastamista ajavan projektin esittelyyn.

Alla olevassa kuvassa enoni Erkki esittelee tilan lampaita. Lampaita hoitavat hänen lisäkseen veljensä Pertti vaimonsa Tainan kanssa.

VÄLIVÄLI

Allaoleva kuva on Siikalahden luonnonsuojelualueen pitkospuilta, kuvassa Kirsti ja Erkki. Kuvan oikeassa reunassa näkyvä aita liittyy toiseen Siikalahden maisemointia hoitavaan nautalaumaan.

VÄLIVÄLI

Nautojen tarkkailu niitä häiritsemättä on hankalaa, joten täytyy pitää melko suurta välimatkaa. Suuri välimatka kostautuu kuviin tulevana utuisuutena.

VÄLIVÄLI

Vehreämmille laitumille päästäkseen naudat joutuvat usein ylittämään vesistöä. Kuvassa oleva "vesieste" on toista metriä syvä. Ei kuitenkaan syytä huoleen, lehmähän osaa tarvittaessa vaikka uida. Sensijaan rantapenkereen jyrkkyys ja kantavuus asettanevat reiteille rajoitukset. Valkeaselkäinen näyttää olevan ylityksen syvimmässä kohdassa.

VÄLIVÄLI

Kuvassa lauma on lähtenyt pihattoa kohti. Naudat ovat liharotua, joka sietää hyvin pakkasta, eli pihatto kelpaa niiden suojaksi kesät talvet. Jos kiinnostaa laskea montako nautaa kuvaan sain, niin tästä voi ladata alkuperäisen kuvan.

VÄLIVÄLI

Takaisin