Manun kotisivut - Suurseurat 2010

Suurseurat 2010

Suomen kuuluisin uskonnollinen kesätapahtuma Vanhoillislestadiolaisten suviseurat houkuttelivat käymään, etenkin kun ne nyt järjestettiin läheisessä Liperissä. Olen tällä hetkellä siivooja, sekä olin tehnyt edellisenä päivänä työtä aamu kuudesta illan yhdeksään, neljän tunnin tauon työkohteiden välillä pitäen. Hieman väsytti, mikä näkyi lähdön huolimattomana valmisteluna sillä juomapullo jäi kotiin.

Sunnuntaina aurinko paistoi täydellä terällä ja Joensuusta puolilta päivin lähtiessäni lämpötila läheni jo kahtakymmentä astetta. Päivälle oli luvattu joka kolmeakymmentä. Taitoin pyhiinvaelluksen polkupyörälläni, johon olin vaihtanut alkuperäisen napavaihteen tilalle Shimanon Deore -osasarjan ulkoisen takavaihtajan ja lisännyt Truvativ Boxguide -ketjuohjaimen, mikä pitää etuvaihtajattoman ketjun paikoillaan myös metsässä.VÄLITakana näkyvällä Joensuun torilla oli kirppispäivä, jolta löysin Arto Paasilinnan Ulvovan Myllärin kolmella eurolla. Mainio kirja, jonka luin seuraavan päivän iltana yhdeltä istumalta.

Helteen vuoksi yritin pitää matkanopeuteni kahdessa kympissä, mutta varsin kilpailuhenkisenä pyrin aina ohittamaan kaikki.

Ylämyllyn kohdilla alkoi seurojen läheisyys näkyä; miltei loppumattomat karavaaniletkat kumpaankin suuntaan ja kevyen liikenteen puolellakin oli väkeä. Ravintola Pitsapojilla oli paistokoju seuroille vievän tien varrella, mistä tilasin kuvan kinkku-salami-pitsan. Pitsa on WTB Devo -satulan päällä, mikä kovuutensa ja hyvän muotoilunsa ansiosta on mielestäni lähes täydellinen matkasatula. Pidemmille matkoille istuimen myyjä ehdotti pyöräilyhousujen hankkimista, mutta muinoin Kukkolankadun Lance Armstrongiksikin tituleeratulle polkijalle kelpaavat tavalliset housut. Tai no pari ehtoa täytyy toteutua, ensinnäkin housujen täytyy olla pehmeää kangasta, eikä satulan ja ihon väliin saa jäädä hiertymiä aiheuttavia saumoja.VÄLIVÄLI

Tapasin iäkkään Vantaalta saapuneen pariskunnan, jotka tilasivat varmaankin elämänsä ensimmäisiä pitsoja. Keskustelimme pitsojemme valmistumista odotellessamme seuroista. Ystävällisesti he myös neuvoivat minulle mistä löytäisin juoma-astian, sillä ilman sitä ei Pitsapojilta saisi vettä.VÄLIVÄLI

Paikoitusalueen karavaanimeri on jotain johon ei voi valmistautua, sillä lasikuitulujitettujen polyesterikoppien meri jatkuu silmänkantamattomiin. Juhla-alueeksi varattu 150 hehtaaria ei ollut kuulemma riittänyt,vaan olivat joutuneet vuokraamaan kesken juhlien vielä lisää tilaa 40 hehtaaria. Puitteet olivat mittavat, kuten kunnon pyhiinvaelluksissa kuuluukin!

Suurteltassa oli joku Yhdysvaltalainen saarnaaja, joka tuomitsi kaikki muut paitsi todelliset vanhoillislestadiolaiset kadotukseen ja kertoi kuinka Jumala koettelee niitä joilla on rahahuolia. En väitä että tämä uskonhaara olisi erikoisen julma, sillä monilla seurakunnilla on tapana lyödä toisiaan päähän raamatulla, surullista on että he käyttävät samaa kirjaa toistensa lyömiseen.VÄLIVÄLI

Ostin jäätelön ja lähdin pois, en pettyneenä sillä hengellisillä juhlilla usein aiemminkin käyneenä odotukset täyttyivät, koko oli vain valtava. Tunnelma sinänsä oli hyvä ja tuttujen tapaaminen oli varmaan monella kävijällä pääasiana.VÄLIOhitin lähtiessäni miehen, joka työnsi täyttä kurkkua kiljuvaa poikaa rattaissa. Aloin keskustella miehen kanssa siitä kuinka poika on varmaan väsähtänyt seuroihin kuten minäkin, eikä ihme sillä sää on hieman liian kuuma. Oletettu isä myönsi ja sanoi jotain takaisin. Silloin tapahtui ihme; lapsen parku vaikeni hetkessä, sillä hän alkoi hämmästyneenä tarkkailla meidän keskusteluamme. Annoin miehelle vinkin, että lapsi rauhoittuu paljon helpommin kun aikuinen on tyyni eikä huuda kilpaa lapsen kanssa. Pienokaisille tulee puhua kuin kanssaihmisille, ei siis lässyttäen liiba-laabaa, vaan kenties hieman rauhoittavaan sävyyn lapsen kulloinen kehitysvaihe huomioiden.Elämäntaipaleensa voi taittaa vauhdilla kurvit tarkkaan kanttaillen, tai salomailla verkalleen tepastellen, määränpää on jokaisella sama. Kun tekee matkasta miellyttävän muille, niin samalla siitä tulee myös itselle. Miellyttämistä ei tule sekoittaa mielistelyyn, mikä pidemmän päälle ei ole kivaa.VÄLIVÄLI

Matkalla keskustelin erään innokkaan maantiepyöräilijän kanssa, joka varoitti minua Ylämyllyn uuden S-marketin pihalta ostamistani mansikoista, sillä mansikat olivat kerran sekoittaneet hänen ja kaverinsa Helsinkiin suuntautuneen matkan, sillä mansikka, tuo epähedelmistä makein liikaa nautittuna ei tee hyvää vatsalle. Keskustelimme hetken Joensuun lähiseudun maanteiden kunnosta. Tapasin myös seuroihin tulleen Oulunsalolaisen poikaporukan, joka tarjosi 600 euroa polkupyörästäni, tosin ehtona oli teinituunatun Passattinsa osto 6800 eurolla. Kauppamiehenalkuja, vaikka kauppoja ei tullutkaan!

Paluumatkalla en pyrkinyt rajoittamaan ajonopeutta kahteenkymppiin, vaan poljin vapautuneesti. Jos aiemmin olen kehunut napavaihteita, niin antakaa anteeksi, olen ollut vain tietämätön hyvän avovaihteiston ajo-ominaisuuksista! Ketjuvaihteiston välitykset voidaan myös säätää rattaita vaihtamalla vaihdekohtaisesti esimerkiksi matka-ajoon soveltuviksi.linkkejä:

Suviseurat

WTB Devo

Truvativ Boxguide


Takaisin