Manun kotisivut - Seikkailu

Aloittelevan valokuvaajan luontoretki


Joensuussa on paljon kuntopolkuja, joista etenkin Mehtimäen takaiset polut ovat suosiossani, kesällä juosten ja talvella hiihtäen. Keskiviikko 1.9.2004 oli Joensuussa vuodenaikaan nähden kuuma ja kostea, joten päätin lähteä viilentävälle(?) iltakävelylle. Otin iltalenkilleni mukaan uuden kamerani, tarkoituksenani opetella sen saloja.

Retkeni aloitin Laulurinteen ylityksellä, jonka "teletappimaisemassa" oli ensimmäinen hieman yllättäväkin kohde; toistakymmentä pyöröheinäpaalia. Huomaa tumpelon kuvaajan varjo paalin kyljessä.


VÄLIVÄLI

Laulurinteeltä laskeuduin satamaan, jossa oli rannalle nostettuna purjevene. Kuvan otin, sillä olen mallintanut lähes samanlaisen veneen köliosan metallivalun Pro-E:llä.


VÄLIVÄLI

Mehtimäen kumpuilevaa kangasmaisemaa.


VÄLIVÄLI

Harvennustyömaa.


VÄLIVÄLI

Tunnin kävelyn ja lukuisten kuvien jälkeen, olin Höytiäisen kanavan suun lintutornille vievillä pitkospuilla. Allaoleva pätkä vie pienelle lavalle, jossa on tukevat penkit lintubongareiden kiikareille. Pitkospuut olivat kuitenkin ylikäymättömän huonossa kunnossa, joten en päässyt sinne kuvaamaan. Ei siten, että olisin saanut "saaliikseni" muuta kuin sorsia.


VÄLIVÄLI

Tämän ylitys sujui leikiten. Vesi ei ole syvää, mutta mutelikko laittoi kielen keskelle suuta.


VÄLIVÄLI

Vähän matkaa tästä jouduin lenkkareineni kääntymään takaisin, sillä paalutus oli vajonnut hieman liian syvälle. Vai johtuikohan tämä siitä, että Pielinen oli pitkäaikaisia keskiarvoja noin metrin ylempänä.


VÄLIVÄLI

Olin päättänyt kavuta torniin, ja koska tiesin sinne johtavan toisienkin pitkospuiden, pääsin tornille. Tämä tosin lisäsi ainakin kilometrin matkaani, mutta lenkillähän tässä oltiin. Tornille saavuttuani oli jo hämärää, joten luontokuvauksen voi unohtaa, sensijaan keskityin Marjalan ABC-liikenneaseman 1,8 km:n (mittasin kartasta) päässä loistavan "toteemin" kuvaamiseen. Koska oli hämärää, ja halusin saada toteemista tekstiäkin esiin, niin taivasta ei juuri näy.

Kamera tuettuna torniin sain haarukoitua parhaaseen kuvaani arvoiksi; suljinaika: 1/50 s, filmin nopeus: ISO 50, sulkimen aukko: 3,08 ja zoomina (35 mm kinoa vastaten) 380 mm. Ilman jalustaa kuvatessa olisi lyhyempi suljinaika ollut poikaa, mutta samalla olisi pitänyt suurentaa ISO:a, tai säätää valotuksen korjausta, jotka kumpikin olisivat tuoneet kuvaan kohinaa.


VÄLIVÄLI

Paluumatkalla kokeilin kuvaamista synkässä metsässä. Käsivaralta kuvaaminen onnistui yllättävän helposti ISO:n arvolla 400, tosin kohinaa kuvaan tuli aika reippaasti. Kuvasta voi hyvällä mielikuvituksella löytää mökin.


VÄLIVÄLI

Alla vielä pari kuvaa Siilaisen liittymän valotaideteoksesta. Olin halunnut kuvata tätä jo pari viikkoa, mutta aina silloin kun ei ole satanut, niin olen ollut liian väsynyt... Oli vaikea ottaa kuvaa, mihin ei olisi jäänyt autojen valoja. No, valojen jäljet voidaan tulkita taiteellisuudeksi ;) .


VÄLIVÄLI

Seuraavana aamuna