Manun kotisivut - Ruokaohjeita

Ruokaohjeita

Makaronilaatikko

Ainekset: 400 grammaa jauhelihaa, 50 g voita, 1 l vettä/maitoa, 300 g makaronia, 100 g juustoraastetta/-suikaleita, tölkki tomaattimurskaa/pari viipaloitua tomaattia, silputtu sipuli/2 tl sipulijauhetta, 2 tl suolaa, ½ tl hienonnettua pippuria ja ½ tl oreganoa.

1) Ruskista jauheliha kattilassa.
aineksista puuttuu vesi ja sipuli on korvattu sipulijauheella


2) Lisää vesi, tomaatti, makaronit ja mausteet. 3) Kiehauta.
muista hämmentää, etteivät makaronit klimppiinny


4) Kaada voilla voideltuun uunivuokaan (Jos käytit kaiken voin jauhelihan ruskistukseen, niin tässä vaiheessa saa tuntea kevyttä turhautumista ;). 5) Peitä vuoka juustolla.

Käytän veden mittaamiseen juomalasia, koska yleismallisen juomalasin vetoisuus on noin 2 dl. Kuvan vuokaan voisi lisätä vielä hieman vettä, koska noin paljaana juusto kuivuisi uunissa liian nopeasti.
juustoa ei voi koskaan olla liikaa!


6) Paista uunissa 40 min @ 222 ¤C tai kunnes juusto on kevyesti ruskettunut.
ja eiku syömää


Riisiä ja tonnikalaa

On yleinen harhaluulo, että opiskelijat elävät tylsän harmaalla tonnikala-riisi-seoksella. Minä teen tonnikalariisiä harva se viikko, eikä kyllästymisen merkkejä vielä ole näkyvissä. Tämä johtuu siitä, että pyrin käyttämään koko tonnikalavalikoiman kirjoa, eli tonnikalaa tomaattipyreessä, tonnikalaa pikantissa vihanneskastikkeessa, tonnikalaa currykastikkeessa jne. Sopiva kerta-annos, jolla ahkera opiskelija jaksaa lukea ainakin 50 sivua teoreettista tekstiä sisältää: 2 dl riisiä (mitattu ennen noin 25 minuutin keittämistä) ja 140 g:n tonnikalatölkin sisällön. Lisukkeena voi olla leipää, hedelmiä, tms.
työn alla


Leivän päälle olen siivuttanut kananmunaa, jonka keittämisessä on muutama pikku niksi. Kananmunan keittäminenhän perustuu munan proteiinin, tutummin valkuaisaineen koaguloitumiseen, eli hyytymiseen. Hyytymisessä kananmunan proteiini muuttuu liukoisesta ei-liukoiseen muotoon. Munanvalkuainen alkaa koaguloitua noin 60 ¤C:ssa, ja keltuainen viisi astetta korkeammassa lämpötilassa. Parhaaseen lopputulokseen pääsee kun keittää munaa noin 85 ¤C:ssa, tällöin kattilan pohjalta nousee hieman kuplia. Munat kannattaa laskea kattilaan lusikalla, jolloin ne eivät halkea osuessaan pohjaan. Jos pelkää halkaisevansa munan, kannattaa keitinveteen lisätä suolaa. Suola koaguloi nopeasti mahdollisen kananmunan kuoreen syntyneen halkeaman tukkoon. Koaguloitumisen tasoa säädellään keittoajalla, jolloin puhutaan löysästä munasta kun keittoaika on 3-4 min, pehmeästä munasta kun keittoaika on 5-6 min ja kovasta munasta kun keitetään 8-10 minuuttia. lähteeni
lisukkeet ovat tärkeitä


Tonnikalapizza

Ainekset: 2 dl vettä, 11 g kuivahiivaa, ½ tl suolaa, 4 rkl öljyä, 5 dl vehnäjauhoja, pieni tölkki (70 g) tomaattimurskaa, tölkki (140 g) tonnikalaa, 100 g juustoa, pizzamaustetta.
alkutilanne


1) Herättele hiiva.

Pizzan valmistuksen vaikein vaihe on taikinan kohotus hiivan vapauttaman hiilidioksidin avulla. Käyttämäni kuivahiiva vaatii noin 42 ¤C herätyslämmön toimiakseen, sillä hiivahan on elävää solumassaa. Oikea lämpötila on tärkeä, sillä liian kuumassa (>50 ¤C) vedessä hiivasolut kuolevat ja liian kylmässä ne toimivat hitaasti.
hiiva-vesi-seos


2) Valmista taikina. Anna taikinan kohota liinalla peitettynä 20 min.

Taikinaa ei kannata vaivata liikaa, sillä taikina sitkistyy vain tiettyyn pisteeseen asti. Tämän jälkeen vaivaaminen vain hajottaa sidoksia ja taikina "löystyy".
taikina


3) Täytä pizza.

Pizzoissa levitetään tomaattimurska/ketsuppi taikinalevyn päälle, jonka päälle sitten täyte ladotaan, koko komeus kruunataan reilulla juustolla. Parhaita juustoja ovat edam ja emmental.
täyttö


4) Paista 250 ¤C niin kauan, kunnes juusto on saanut kullankeltaisen värin.
valmis


Kokkimme on lomatunnelmissa, Aimo Peren kirja on vaihtunut värikuvalehteen.
no komment...


takaisin