Manun kotisivut - Koli 30.12.2010

Talvinen Koli 2010


Pohjois-Karjalan osuuskaupalla on Lieksan Kolilla Sokos-hotelli, missä yöpyminen on kiehtonut meitä jo pidemmän aikaa. Siihen tarjoutui edullinen tilaisuus, kun Manu sai PKO:n liittymislahjaksi ilmaislipun kahden hengen hotelliyöhön. Kuvissa olemme jo asettuneet taloksi.Ei rautaa ilman lautaa. Myös hiustenkuivain kuului varustukseen.

Huoneeemme oli tasokas, pienenä kauneusvirheenä tosin hektinen nykymaailma tunkee nettiyhteyden ja television muuten niin rauhalliseen kammariin.
Monet olivat tulleet laskettelemaan kuuluisille Kolin rinteille. Mielestämme aukeaksi hakatut rinteet eivät kovin hyvin soinnu Suomen kansallismaisemaan, mutta kun niillä tahkotaan rahaa maakuntaan, niin asiaa voitaneen katsoa läpi sormien. Kolilla on myös pitkät perinteet lasketteluturismista, onhan Suomen ensimmäinen kunnon hiihtohissi rakennettu juuri sinne!

Me emme olleet tulleet laskettelemaan -eikä Manulla yhden ainoan vapaapäivän takia oikein olisi aikaakaan opetella uutta lajia- vaan ihailemaan jylhää vaaramaisemaa.

Kapusimme tuota pikaa huipulle, mutta jostain syystä olimme ainoat vieraat "Vanhalla ukolla". Pian huomasimme maisematkin sangen latteiksi, joten vielä olisi kiivettävää.

Tykkyluminen metsä on harhaanjohtava kokemus, siellä ei hahmota helpolla suuntia, koska näkyvyyttä on vain pari metriä. Hieman harhaillen sekä lumen ja jään peittämillä kallioilla kiipeillen löysimme korkeimman kohdan merkiksi laitetun kuparilaatan. "Ken tietä käy hän tien on vanki, vapaa on vain umpihanki!"

Mikä menee ylös, tulee myös alas. Laskettelu on yksi hauskimmista tavoista tulla alas jäistä kalliota!

Vielä hieman poseerausta keinovalon äärellä.

Jyrkkä ja liukas nousu vaatii ottamaan tukea puista.

Luontokeskus Ukossa oli valokuvanäyttely vuoden 2009 luontokuvakisan parhaista otoksista. Myös asiakaspalvelu oli mainiolla tasolla.

Hotellissa on mainio sauna, mihin mieliville mainittakoon uimapuvun tarpeellisuudesta, sillä ilman sitä ei ole (ikkunasta avautuville) mahtavilla maisemilla varustettuun porealtaaseen asiaa.


Kuten jokaisessa kunnon hotellissa, myös Sokos Hotel Kolilla kuuluu yöpymisen hintaan runsas aamiainen. Aamiaisen jälkeen vetäydyimme vielä hetkeksi huoneeseen rapsuttelemaan Ukosta löytämäämme majava-ystävää.

Kolilla on sveitsiläisen vuoristohissin poikanen, mikä oli pienestä jyrsijästämme todella jännittävää!
Majava halusi opetella ajamaan. Kuvat ovat lavastettuja; lattahännän käpälät eivät edes yllä polkimille asti!

Poikkesimme matkalla Koli-Vuonislahti -jäätiellä, mikä seitsemän kilometriä pitkänä oikopolkuna lyhentää Kolilta Lieksaan ajomatkaa 51 kilometrillä.

Volvo on vuosimallia 1996, automaattivaihteinen, parin litran moottorilla sekä sport -varusteilla tehtaalta rullannut 440. Auto on juuri sisään ajettu; mittarissa on vasta 160 000 kilometriä.

Illalla oli Manulla vielä työvuoro, ennen kuin pääsimme uuden vuoden viettoon maalle. Lähtiessä poikkesimme vielä nappaamaan pari kuvaa Joensuun kaupungin järjestämästä ilotulituksesta.

Koli-linkkejä:

Sokoshotel Koli
Koli
Kolin kansallispuisto
Kolin jäätie Wikipediassa


Takaisin